Ініціативна група міста Новояворівська бере участь у всеукраїнському проекті з картування громад

Місто Новояворівськ стало одним із переможців конкурсу з картування громад. Проект реалізується в межах дворічного проекту «Містки громадської активності», що фінансується Європейським Союзом та впроваджується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» у партнерстві з ГО «Центр культурного менеджменту» (Львів), Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава) у 2016-2018 рр.

Картування – це виявлення проблем міста, сильних і слабких сторін, його потенціалу, а також пошук ресурсів для вирішення питань громади. За допомогою позначок на карті ініціативна група фіксує такі місця, на які треба звернути увагу активних громадян.
Представники міста Новояворівська пройшли відбір на участь у навчанні з такого картування і стали одними із 14 учасників з інших міст України, де буде впроваджуватися цей проект. Після успішного захисту проектів громадські активісти отримають гранти для того, щоб покращити співпрацю у своїй громаді між мешканцями та зацікавленими сторонами і поширити між ними результати напрацювань.

Під час навчальних семінарів тренери з України та Польщі навчають громадських активістів як ефективно взаємодіяти з місцевою владою та всіма зацікавленими у розвитку міста.
Наше місто у проекті представляють Іван Більський – Товариство краєзнавців Яворівщини «Гостинець», Ірина Куропась – Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини та Надія Горбань – бібліотека-філія для дорослих м.Новояворівська Яворівської центральної районної бібліотеки.

«Картування громад – це процес визначення поточного стану громади, до якого залучаються не тільки влада і експерти, але й всі охочі мешканці. Проект дає можливість зробити оцінку ресурсного потенціалу громади, озвучити невирішені питання міста, спільно виробити ідеї та закласти основи для розвитку. Виявлення та мобілізація внутрішніх ресурсів громад є основою для забезпечення сталого розвитку територіальної громади Новояворівська. Якщо ми хочемо досягнути справді глибинних змін, треба впроваджувати відкриті й демократичні процедури розробки й прийняття рішень. Необхідно потенційно об’єднаній територіальній громаді Новояворівська розробити стратегічний план розвитку, мешканці повинні знати куди вони ідуть, адже дорога у невідомість завжди породжує страх і недовіру. Стратегічний план має базуватися на аналізі і дослідженні наявних ресурсів та потенціалу, адже громада Новояворівська володіє своїми унікальними ресурсами і маємо скеровувати їх на ефективний сталий розвиток.», – розповідає про проект Ірина Куропась. “Кожна подорож розпочинається із прокладання маршруту, а розбудова громади з її опису, усвідомлення існуючого стану та визначення пріоритетних напрямків розвитку. Дуже важливо, щоб громада не залишалась осторонь змін, які відбуваються у місті. Різні майданчики, у тому числі і бібліотеки, повинні стати платформою (ресурсними центрами) де влада, громада і бізнес обговорюватимуть проблеми міста та спільно шукатимуть шляхи їхнього вирішення. Залучення громадян до процесу прийняття рішень є запорукою розвитку місцевих демократій та сталого розвитку міста та громади”, – додає Іван Більський.

Контакти для ЗМІ:  Іван Більський +380972973379, ivanbilskiy@gmail.com

Ірина Куропась +380679875557, iryna.kuropas@gmail.com