Фонд Східна Європа озброїв Яворів міжнародним досвідом з бюджетного процесу

ZIK.UA

Фонд Східна Європа озброїв Яворів міжнародним досвідом з бюджетного процесу

Учора, 12 грудня, до пізнього вечора в місті Яворові, що на Львівщині, проходив семінар «Добрі практики залучення громадськості до бюджетного процесу: український та міжнародний досвід».

Подія відбулася в рамках проекту «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні», який втілює в життя Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини – в межах програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа в партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ, за фінансової підтримки Європейського Союзу. Про це повідомив власкор IA ZIK.

Учасників події привітали очільник Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита, який є керівником проекту «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні» та міський голова Яворова Павло Бакунець.

З досвідом впровадження громадських бюджетів в Україні та світі ознайомили присутніх докторант Інституту економіки та прогнозування НАН України Андрій Пелехатий та керівник відділу громадського партнерства Львівської міської ради Орест Файфурка.

Про те, які громадські ініціативи мають перспективу, говорили заступник міського голови Яворова Андрій Гаращук, автор громадського проекту в Яворові Ігор Антонишин, секретар Новояворівської міської ради Іванна Попик.

Досвідом, як здійснювати якісний моніторинг виконання громадських проектів, поділилися автори таких проектів, зокрема, Роман Бабій, Сергій Бздир, Іван Вербенець, Ірина Фітель та інші.

Керувала  ходом події тренер проекту «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні» Ірина Куропась, а міський голова Яворова Павло Бакунець вручив Грамоти авторам проектів-переможців.

Особливий інтерес присутніх викликав проект участі «Сучасне обладнання для реанімації немовлят Яворівської ЦРЛ», який набрав 226 голосів. Автор – Ірина Фітель пояснила, що у пологовому відділенні Яворівської центральної районної лікарні обладнання – застаріле, тому слід вирішенням цієї проблеми зайнятися на всіх рівнях негайно.

У коментарі власкорові IA ZIK мер Яворова Павло Бакунець пояснив, що завдяки «Громадському бюджету» яворівчани з наступного року вже можуть втілювати свої проекти розвитку Яворова коштом міської казни.

«З 1 до 30 листопада в Яворові тривало голосування за проекти «Громадського бюджету», які будуть реалізовані у 2018 році. У голосуванні взяли участь 1469 яворівчан. Відтак, в Яворівській міській раді під керівництвом заступника міського голови Андрія Гаращука відбулося засідання комісії з впровадження «Громадського бюджету», під час якого розглянуто результати голосування та визначено переможців. Десяток переможців виглядає так: «Закупівля спортобладнання з встановленням на вул. Кушпіта біля спортмайданчика» – 292 голоси (автор – Іван Вербенець); «Сучасне обладнання для реанімації немовлят Яворівської ЦРЛ» – 226 голосів (автор – Ірина Фітель), «Відновлення відпочинкової зони біля «Генеральського озера» – 187 голосів (автор – Сергій Бздир); Енергозберігаючі вікна Маковея 35 – 186 голосів (Галина Ваньо); «Заміна вікон сходових майданчиків на енергозберігаючі в будинку 82, на вулиці Івана Хрестителя», – 175 голосів (Ольга Подолюх); «Придбання ноутбуків, проекторів для Яворівської гімназії ім. О. Маковея» – 172 голоси (Наталія Моржин); «Проект із заміни старих дерев’яних вікон на енергозберігаючі на вул. Маковея, 72» – 171 голос (Ярослав Балушка); «Встановлення велопарковок у місті Яворові» – 170 голосів (Ігор Антонишин); «Дорожнє дзеркало» – 170 голосів (Роман Бабій); «Облаштування дитячого майданчика на вулиці Загороди» – 169 голосів (Олександр Крупенко).

Голосування за проекти «Громадського бюджету міста Яворова» було можливе через е-сервіс та безпосередньо в Яворівській міській раді. Кожен бажаючий міг проголосувати за 1 або 2 проекти», – інформує IA ZIK мер Яворова Павло Бакунець.

Довідка IA ZIK.

Нагадаємо, що ще в червні цього року Яворівська міська рада ухвалила положення про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста, яке визначає основні вимоги до організації і запровадження бюджетування за участі громади, сприяє налагодженню системного діалогу органів місцевого самоврядування м. Яворова з мешканцями, які проживають у межах райцентру, створенню умов для реалізації територіальною громадою права брати участь у процесі розроблення та ухвалення рішень щодо питань місцевого значення, покращенню інфраструктури міста та добробуту його мешканців.

Обсяг коштів «Громадського бюджету м. Яворова» на 2018 рік становить – 500 тис. грн. Реалізація проектів-переможців відбуватиметься з 1 січня до 31 грудня 2018 року. Бюджет одного проекту не може перевищувати 50 тис. грн.