A project was presented in Yavoriv to help strengthen local self-governance

ZIK.UA

Учора, 6 листопада, в місті Яворові Львівської області відбулася презентація проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який втілюється в життя спільно з Асоціацією міст України (АМУ), Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект спрямований на формування кола підтримки місцевого самоврядування у громадах, посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.

Про це повідомив власкор IA ZIK.

У події, яка відбулася в читальній залі Яворівської центральної районної бібліотеки імені Юрія Липи, взяли участь секретар Яворівської міської ради Ольга Созанська, заступник міського голови Яворова Андрій Гаращук, керівник відділу культури та туризму Яворівської РДА Володимир Балух, голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита, представники органів місцевого самоврядування, громадські активісти, працівники книгозбірні, журналісти міської газети.

Ця зустріч була спрямована на визначення потреб громад та напрацювання майбутніх спільних ініціатив, що сприятимуть активізації мешканців у житті громади.

Представник Яворівської міської ради Олег Антонишин розповів про один з інструментів місцевої демократії, який почав діяти в Яворові нещодавно – Громадський бюджет. На цей час якраз триває голосування за проекти, які будуть реалізовані коштами міського бюджету у 2018 році.

Голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита, коротко окреслив суть та завдання децентралізації і реформування органів місцевого самоврядування.

У коментарі власкорові IA ZIK менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась пояснила, що проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в нашій державі, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави.

«До речі, цей проект, який працює у 24 областях, підтримує Офіси реформ в регіональних відділеннях АМУ у складі чотирьох галузевих консультантів щодо таких питань: бюджетних, юридичних, комунікацій, місцевого економічного розвитку.

Мета проекту – удосконалення правового поля щодо проведення децентралізації в Україні, забезпечення внеску органів місцевого самоврядування у формування та впровадження політики у сфері децентралізації, збільшення ресурсів місцевого самоврядування та посилення здатності органів місцевого самоврядування ними ефективно розпоряджатись, посилення спроможності та професійного рівня усіх долучених до реформи груп», – наголосила менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.