Яворів розпочав формування об’єднаної територіальної громади

13 червня 2016 року у Народному домі Яворова відбулося громадське обговорення питання формування Яворівської об’єднаної територіальної громади.

Ініціатором цього об’єднання виступив міський голова Яворова Павло Бакунець, який на підставі Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» 5 травня 2016 року видав Розпорядження «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст». 20 травня 2016 року сесія Яворівської міської ради затвердила “Порядок проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад.

З обгрунтуванням економічної доцільності такого об’єднання виступили завідувач відділу розвитку територіальних громад і транскордонного співробітництва ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України” доктор економічних наук Віктор Борщевський та голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

У громадських слуханнях з приводу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень і ресурсів взяли участь міський голова Яворова Павло Бакунець, секретар міської ради Ольга Созанська, міські депутати, представники громадськості та бізнесу.

Зі слів Ореста Микити, найперше люди хочуть одержати чіткі та правдиві відповіді на запитання щодо фінансів, повноважень та контролю. Реформа потребує фахової підготовки, залучення до розробки моделі та її впровадження активного, кваліфікованого наукового і громадського середовища, представників бізнес-середовища. Це потрібно насамперед для того, аби не перетворити цей процес просто на модне слово, а реально зробити реформу, яка є необхідною для України.

Про важливість створення об’єднаної територіальної громади доповів міський голова Яворова Павло Бакунець. На його переконання, з вирішенням цього питання не слід зволікати. Якісні пропозиції подав депутат Яворівської міської ради Володимир Поставитюк, на думку якого потрібно не лише вивчити й проаналізувати соціально-економічний стан кожного, без винятку, села, хутора – потенційного претендента на об’єднання в Яворівську територіальну громаду, а й виробити пакет документів – з механізмами вирішення проблем у цих населених пунктах.

Учасники події зійшлися на думці, що все нове завжди проходить з потугами: тому варто разом, об’єднавши можливості влади, громади, бізнесу та залучивши місцеві ЗМІ сприяти створенню економічно спроможної Яворівської територіальної громади, шляхом консенсусу та спільного прийняття рішень.

Менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась додала, що в Яворівському районі вже проведено низку ознайомчих семінарів для представників органів місцевого самоврядування, державної влади, представників громадського сектору, активних мешканців, голів сільрад та журналістів з метою ознайомлення з особливостями децентралізації фінансових ресурсів та владних повноважень, створення умов для реформування органів місцевого самоврядування, а також обговорення переваг та недоліків реформи, пошуку та окреслення нових форм та механізмів співпраці у подоланні непорозумінь та конфліктів, що сприятиме сталому розвитку територіальних громад. 

Ініційоване добровільне об’єднання територіальних громад включає такі села:  Чернилява, Лісок – Чернилявської сільської ради; села: Бориси, Вахули, Ковалі, Новий Яр, Новини, Старий Яр, Цетуля, Залужжя – Залузької сільської ради;  села:  Рогізно, Дернаки, Оселя, Черчик – Рогізненської сільської ради; села:  Терновиця, Ліс, Рулево, Чолгині – Терновицької сільської ради; сіл:  Наконечне Перше, Наконечне Друге – Наконечнянської  сільської ради  в Яворівську територіальну громаду з центром у місті Яворові.

Проведенню громадського обговорення щодо створення Яворівської об’єднаної територіальної громади передувала низка діалогових зустрічей у сільських громадах навколо Яворова в рамках проекту «Міжсекторний діалог як інструмент формування спроможних громад та впровадження ефективного територіального управління»,  що реалізовується в Яворівському районі Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Інституту громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.