The Yavoriv community Swiss project teaches integrated waste management

ZIK.UA

У місті Яворові Львівської області триває дводенний форум «Практичні аспекти децентралізації та розумного зростання об’єднаних територіальних громад».

У рамках цієї події, яка проходить під егідою Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, відбувся начальний семінар на тему: «Організація управління твердими побутовими відходами в ОТГ». Про це повідомив сьогодні, 24 березня, власкор IA ZIK.

З основними напрямками планування міжмуніципальної системи інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами ознайомили представників яворівської громади експерти Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO В’ячеслав Сороковський та  Дмитро Лазненко.

Експерти, вислухавши думки представників місцевого самоврядування Яворівського району Львівської області, зокрема, наголосили на  покроковому плануванні системи інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами на основі співробітництва громад (міжмуніципального співробітництва), апробованому в одному із партнерських регіонів України за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

У події взяли участь міський голова Яворова Павло Бакунець, його заступник Андрій Гаращук, секретар ради Ольга Созанська, селищний голова Івано-Франкового Іван Семеряк, представники сільських органів місцевого самоврядування, громадські активісти, керівник та менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини – відповідно Орест Микита, Ірина Куропась та інші.

Під час семінару кожному учаснику презентовано посібник «Планування міжмуніципальної системи інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами», розроблений в рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, схвалений секцією з реформування та розвитку житлово-комунального господарства Науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У коментарі власкорові IA ZIK Павло Бакунець наголосив, що цей семінар – вкрай необхідний, адже, з його слів, критична ситуація з твердими побутовими відходами на Яворівщині вимагає подолання – негайного й мудрого, за європейськими стандартами.

«Боротьба зі сміттярками повинна мати за підґрунтя увесь цикл поводження з ТПВ, тобто – від збирання до захоронення. І при цьому базуватися на економічно обґрунтованих тарифах. Для поліпшення життєвого середовища нам потрібні і інвестиції, і фахові підходи, і підтримка населення», – вважає мер Яворова.