На Яворівщині бібліотеки та громадські організації обговорюють реформу місцевого самоврядування

Три бібліотеки Яворівського району в партнерстві з Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини отримали перемогу у конкурсі проектів і стали  учасниками проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні»

В березні 2017 року працівники Центральної районної бібліотеки ім. Ю.Липи, бібліотеки-філії міста Новояворівська та бібліотеки-філії села Коханівка Яворівського району спільно з представниками Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини пройшли навчання у місті Хмельницькому, де дізналися про впровадження реформи та отримали унікальні інтерактивні матеріали для проведення інформаційних заходів із залученням мешканців громад до реалізації реформи децентралізації.

19 травня 2017 року відбувся урочистий старт проекту ПУЛЬС “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” у Центральній районній бібліотеці ім. Ю Липи. Проект реалізується спільно з партнерами Асоціацією міст України (АМУ), Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і спрямований на формування підтримки місцевого самоврядування у громадах, посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації. Проект передбачає інформування мешканців громади про суть реформи шляхом організації інформаційних заходів.

19 травня 2017 року в рамках першого засідання кіноклубу “Моя громада мій добробут” в Центральній районній бібліотеці ім. Ю Липи відбулася дискусія на тему “Від утворення об’єднаної територіальної громади до розумного зростання” та обговорення представлених відеороликів щодо впровадження реформи децентралізації в Україні та нашому регіоні зокрема. 30 травня 2017 року в рамках цього проекту відбулася  зустріч питання – відповіді “Децентралізація: нові можливості та виклики” у селі Коханівка та 31 травня 2017 року круглий стіл “Роль бібліотек в процесі децентралізації” у місті Новояворівську.

Проект ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в нашій державі, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави. До речі, цей проект, який працює у 24 областях, підтримує Офіси реформ в регіональних відділеннях АМУ, у складі чотирьох галузевих консультантів: з бюджетних питань, з юридичних питань, з питань комунікацій, з питань місцевого економічного розвитку. Мета проекту – удосконалення правового поля щодо проведення децентралізації в Україні; забезпечення внеску органів місцевого самоврядування у формування та впровадження політики у сфері децентралізації; збільшення ресурсів місцевого самоврядування та посилення здатності органів місцевого самоврядування ними ефективно розпоряджатись; посилення спроможності та професійного рівня усіх долучених до реформи груп», – наголосила менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.