Всеукраїнська нарада партнерів з розвитку проекту “Відкрите місто”

26-27 лютого 2015 року у Луцьку в Центрі надання адміністративних послуг відбулась всеукраїнська наради партнерів проекту “Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади”.

Учасників наради привітав заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев: «Приємно бачити у Луцьку учасників проекту майже зі всіх міст України. Надіюсь, що перебування у місті всім буде приємним і корисним. Дуже цікаво почути, як проект працює в інших містах, і поділитися своїм досвідом».

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях зауважив, що майбутнє України – за електронною демократією. Він розповів про сферу електронного урядування та адміністрування на національному та міжнародному рівнях. “Нашим основним питанням є електронне врядування та адміністрування. Ми виділяємо два напрямки роботи. Ми працюємо з державними органами влади, щоб вони надавали більше послуг через мережу Інтернет. Такі програми були реалізовані в Дніпропетровську та Львові. Ще ми хочемо зробити таку платформу, як “Відкриті дані”, за допомогою яких люди зможуть бути в курсі діяльності органів влади”, – зазначив він.

Президент Фонду Східна Європа наголосив також на діяльності таких проектів, як “Електронна приймальня”, “Петиції” та “Робота комітетів”, за допомогою яких жителі міста зможуть дізнатись про години роботи приймальні та чим займаються комітети Верховної Ради України в реальному часі. За словами Віктора Ляха, електронне врядування сьогодні є одним з пріоритетів державної політики на рівні законодавчої та виконавчої гілки влади, адже це інструмент, який дозволяє надавати більш якісні послуги. Електронне врядування – це принцип взаємодії громадян і держави, при якому людський фактор зведений до мінімум і тому він не дозволяє поширюватись корупції. Окрім цього, за допомогою подібних ресурсів громадяни можуть брати участь не лише в роботі органів влади, а й місцевого самоврядування. 

«Країна обрала європейський шлях розвитку. Підписана нами Угода про асоціацію з ЄС передбачає, що до нас, як країни, яка намагається вступити до Європейського Союзу, виставлені також і певні вимоги. Зокрема ЄС виставляє вимогу, що ряд адміністративних послуг, які надають органи місцевого самоврядування та держава, повинні надаватися в електронному вигляді. Це один з критеріїв розгляду подальшої співпраці з Україною», – розповів експерт. 

Під час наради відбувся обмін досвідом між учасниками проекти, які започатковували проект, так і тими хто приєднався до цього проекту протягом минулого року. До проекту “Відкрите місто” долучились громадські організації та органи самоврядування із Запоріжжя, Сум, Тернополя, Миргорода, Тростянця, Бурштина, Павлограда, Новояворівська, Чернівців, Сарн та інших міст України. Місто Новояворівськ на нараді представляв голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

Додамо, що комунікаційна платформа «Відкрите місто» створена для взаємодії громадян, місцевих органів влади, комунальних підприємств, громадських об’єднань, благодійних фондів та бізнесу в процесі вирішення актуальних проблем громади.