ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ 3.0

З досвідом роботи у громадському секторі приходить розуміння того, що найефективнішим рушієм змін в громаді є ми самі, що залучення мешканців до управління громадою є запорукою сталого розвитку, власним прикладом показувати, що кожен з нас може впливати на зміни у своєму дворі, у своєму колективі, у своїй громаді, у своїй країні, що думати потрібно глобально, а діяти локально. Завжди потрібно намагатися бути прикладом тих змін, які ми прагнемо бачити в світі.
Протягом двох днів, 27-28 лютого 2019 року, в Києві пройшов Всеукраїнський тренінг для грантерів проекту ПУЛЬС «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ 3.0». Захід в рамках Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» організували Асоціація міст України та IREX, суб-партнер Проекту ПУЛЬСУ.
Учасники – 150 представників 71 громади з 17 областей України. Це – команди бібліотекарів та громадських організацій, які будуть проводити у своїх громадах інформаційні заходи з децентралізації та залучення громадян до процесу прийняття рішень. Серед учасників заходу був голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.
27 лютого відбулось відкриття заходу. Про мету та головні завдання тренінгу розповіла менеджер програм IREX/ПУЛЬС Любов Квасюк.
Протягом двох днів учасники тренінгу працювали у різних групах під керівництвом провідних експертів з питань децентралізації. Вони обговорили проблемні питання реформи у різних сферах місцевого самоврядування, про виклики та перемоги з якими стикалися громади.
На заході учасники вчилися налагоджувати комунікацію та взаємодію в громаді, правильно висвітлювати процес децентралізації, сприяти побудові спроможних громад, залучати інвестиції та ресурси, а також реалізовувати проекти в громадах.
Нагадаємо, що в рамках співпраці з IREX у Яворівському районі було проведено близько 20 заходів, різних форматів, що сприяло ознайомленню мешканців Яворівського району з процесами децентралізації, реформи місцевого самоврядування, інструментами місцевої демократії та налагодження міжсекторного діалогу. Участь у справах громади дозволяє людям тверезо оцінити проблеми, краще їх зрозуміти, побачити об’єктивні труднощі та перешкоди, з якими стикається влада, у свою чергу таке розуміння змінює ставлення громадян до влади: від критиканства й голослівного популізму – до конструктивної критики, взаємодії та співпраці.
У 2019 році планується продовжити співпрацю та і надалі допомагати мешканцям Яворівського району бути активними та брати участь у житті громади.