Як впливати на місцевий бюджет?

12 вересня 2017 року у приміщенні Новояворівської міської ради відбулися публічні дебати на тему «РОЛЬ ІНСТРУМЕНТІВ ПРЯМОГО НАРОДОВЛАДДЯ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ». Учасниками заходу були активні та небайдуже мешканці міста, представники ОСББ, Громадської ради при Новояоворівскій міській раді, депутати, представники ГО.
У бюджетному процесі передбачена участь не лише чиновників, які голосують та формують бюджет громади, але і самих мешканців. Так, місцева влада зобов’язана публічно звітувати за ефективність використання бюджетних коштів перед громадою, отже, має і планувати бюджет відкрито та ефективно, а громадяни, в свою чергу, мають використовувати своє право вносити власні пропозиції щодо бюджетного забезпечення потреб громади або реалізації суспільно корисних проектів. Але, нажаль, на практиці відбувається дещо по іншому. Мешканці мають низьку поінформованість щодо бюджетного процесу та не завжди розуміють, якими інструментами і як користуватися для того, щоб впливати на процес прийняття рішень чи формування місцевих бюджетів.
Усі учасники погодилися, що участь у справах громади дозволяє людям тверезо оцінити проблеми, краще їх зрозуміти, побачити об’єктивні труднощі та перешкоди, з якими стикається влада, у свою чергу таке розуміння змінює ставлення громадян до влади: від критиканства й голослівного популізму – до конструктивної критики, взаємодії та співпраці. Лише таким шляхом на практиці можна втілити один з головних принципів самоврядування: ”спільними зусиллями”. Важливим інструментом місцевої демократії, який потрібно впроваджувати у місті є бюджет участі.
Бюджет участі або партисипативний бюджет є однією з форм демократії участі на місцевому рівні, що забезпечує “системний механізм” залучення громадян до процесу прийняття бюджетних рішень певної територіальної громади.
Впровадження бюджету участі має значні переваги, зокрема, цей процес сприяє прозорості бюджетного процесу в цілому, і як наслідок, підвищенню активності мешканців, зростанню обізнаності в питаннях місцевого самоврядування, збільшує довіру між владою і громадою, що дає можливість успішної реалізації спільних програм і проектів розвитку громади.
Захід проведено в рамках проекту «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні», що реалізується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.