Три громади Львівщини напрацювали дієві Програми місцевого економічного розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Сьогодні місцеве самоврядування перебуває в непростих умовах повномасштабної війни, яка стала безпрецедентним викликом для розвитку економіки України, регіонів, громад.

Реагуючи на ці виклики та потреби громад, у Львівській області Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з Департаментом економічної політики ОВА та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» було реалізовано проєкт «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя місцевих громад».
16 грудня в рамках семінару «Програми місцевого економічного розвитку: реагування на виклики чи елемент стратегування» було презентовано результати даного проєкту.

«Найвагомішими результатами стало напрацювання програм місцевого економічного розвитку для Бродівської, Рава-Руської та Козівської громад, які враховують питання релокації бізнесу та працівників, а також ґрунтуються на аналізі даних, консультаціях і консенсусі із усіма зацікавленими сторонами» – зазначив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини та керівник проекту Орест Микита.

Степан Куйбіда, Директор Департаменту економічної політики ЛОВА: «Питання місцевого економічного розвитку – один з пріоритетів нашої роботи. Ми розуміємо, що ЗСУ виграють битву з ворогом, а війну виграє економіка, і чим стійкішою буде економіка громад, тим міцнішою буде держава. Ми сьогодні маємо багато викликів: релокація підприємств, надання допомоги ВПО і це є тим ресурсом – кадровим, інтелектуальним тощо, який може бути застосований для розвитку економіки громад та області. Але для цього треба знати як з цим ресурсом працювати. Переконаний, що Проєкт «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя територіальних громад» від наших партнерів – USAID «ГОВЕРЛА» допоможе громадам ефективніше вирішувати як і економічні, так і соціальні проблеми, з якими вони зіткнулися на місцях».

«Нам дуже важливо, щоб громади Львівщини розвивалися та були спроможними. Навіть у цей нелегкий воєнний час ми маємо використовувати всі шанси, щоб залучати інвестиції, створювати дієві стратегії, розвивати підприємництво, шукати джерела фінансування в Україні і за кордоном. Я вдячний Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за величезну допомогу у цьому напрямі, за справжню підтримку та навчання влади на місцях. Ми маємо бути готові і до подальшої боротьби, і до перемоги. І на той день, коли перемога настане, наші громади будуть вже вміти і знати, що робити, щоб людям щодня жилося краще» – у своєму вступному слові зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Ірина Сторонянська, заступниця директора ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України», експертка проекту: «Своє завдання ми бачили у тому, щоб спонукати громади перейти від проблем поточного забезпечення життєдіяльності і реагування на щоденні виклики, яких однозначно додала сьогоднішня нестабільна ситуація, до стратегічного планування проєктів і заходів, спрямованих на місцевий економічний розвиток. Чи вдалось це? Однозначно вдалось. Громади дуже активно включились в процес розробки Програм місцевого економічного розвитку у середньостроковій перспективі. Більше того, громадам за підтримки експертів вдалось напрацювати інвестиційні паспорти. Як результат – громада, пропонуючи проєкти для інвесторів у певних секторах, сама передбачає кроки в напрямку підтримки цих же секторів».

Андрій Дуб, старший науковий співробітник ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України», експерт проекту, наголосив на змінах, які спричинила війна для поступу громад в напрямі місцевого економічного розвитку: «Війна зумовила присутність нових учасників процесу місцевого економічного розвитку в громадах, а саме внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та релокованого бізнесу, необхідність формування нових типів взаємодії та комунікаційних мереж між усіма стейкхолдерами місцевого економічного розвитку, спричинила зміну інтересів стейкхолдерів місцевого економічного розвитку з огляду на зростання ролі безпекового фактора та зумовила необхідність переорієнтації діяльності ОМС в напрямі активізації місцевого економічного розвитку в умовах щоденної роботи громад над проблемами поточного життєзабезпечення, спричинених війною».

Що таке стратегічний розвиток громад і як розпочати усвідомлено розбудовувати свою громаду розповів Олександр Волошинський, керівник Львівського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». «Основними помилками, які часто зустрічаються в громадах при розробці Стратегії є: недостатньо реалістична оцінка власних інституційних та фінансових можливостей, занадто велика надія на залучені не бюджетних ресурсів ззовні, при щорічному формуванні бюджету громади враховуються поточні інтереси, а не завдання стратегії та включення до плану реалізації стратегії завдань, на виконання яких орган самоврядування не має реального впливу» – підкреслив Олександр Волошинський.

Окрім того, експерти проєкту розробили практичний посібник з антикризових інструментів місцевого економічного розвитку. Він стане в нагоді усім громадам Львівщини в процесі впровадження та планування заходів програм розвитку економіки.

Захід проводився Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з Департаментом економічної політики Львівської ОВА в рамках проєкту «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя місцевих громад», який став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.