Стратегічний хакатон «Прискорення реформи децентралізації та вироблення бачення стратегічного розвитку об’єднаної територіальної громади» в Яворові

20-23 квітня 2017 року в місті Яворові відбувся стратегічний хакатон «Прискорення реформи децентралізації та вироблення бачення стратегічного розвитку об’єднаної територіальної громади».

У заході взяли участь біля 40 учасників, серед яких голова Яворівської РДА Орест Хлян, заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх, міський голова Яворова Павло Бакунець, депутати Яворівської на Новояворівської міських рад, голови та депутати сільських рад, представники бібліотек району, бізнесу, представники громадських організацій, активні мешканці та представники ЗМІ, а також представники міст Кривого Рогу, Дніпра та села Шульгівка з Дніпропетровщини. Делегацію з Дніпропетровської області представляли голова ГО «Шульгівська громада» Вікторія Льовкіна, депутат Шульгівської сільської ради Віктор Зезюлін, лідер громадської організації «Простір змін» (м. Дніпро) Олександр Мітьков, керівник ГО «Фонд професійного розвитку» (м. Кривий Ріг) Олена Кравченко.

Розпочався захід із презентації програми та мети даного заходу, представленням методів та підходів стратегування, учасники провели SWOT аналіз потенційної Яворівської ОТГ. Під час першої сесії, де мова йшла про потреби стратегічного бачення для сталого розвитку громади, тон активному спілкуванню, конструктивним дискусіям задавав завідувач відділу розвитку територіальних громад Інституту регіональних досліджень ім. М.Долішнього НАН України, Віктор Борщевський.

За його словами, відрадно, що цей оригінальний і глибокий хакатон зібрав разом представників громад сходу та заходу України. А спільний пошук стратегії розвитку держави, а в ній – громад, зокрема, – вкрай важливий для заповнення прогалин у суспільній свідомості.

Адже, зі слів експерта, стратегія розвитку – це не закостенілий документ, а живий організм, який має увібрати в себе перспективи праці не на п’ятирічку, як це було за часів тоталітаризму, а принаймні – років так на десять.

Другий день стратегічного хакатону був присвячений налагодженню діалогу в громаді, практичним засадам взаємодії влади, громадськості та бізнесу, принципам та методам ефективної комунікації, як важливому інструменту розбудови громади. Учасниця заходу, керівник ГО “Самооборона-Яворів” Ірина Станіцька підкреслила, що у громаді бракує конструктивного діалогу і дуже їй заімпонувало визначення діалогу як глибинного процесу обміну сенсами, що якісно змінюють відносини між людьми.

Під час третього раунду стратегічного хакатону відбулася «#Гра світ Громад», яка стала родзинкою дня – це перша українська настільна кооперативна стратегія в жанрі соціального симулятора. Тобто, ігрові події – максимально наближені до реального життя, а перемога дістається лише завдяки тісній взаємодії учасників “Цікава ця штука. І повчальна. Ось сиджу й думаю: як класно було б, якби дорослі в громадах не різалися в карти, школярі не ламали собі психіку під час небезпечних ігор в соцмережах, а красиво та шляхетно забавлялися під час «#Гри світ Громад»…- роздумувала після гри Людмила Шубіна.

Під час третього дня також говорили про місцеві демократії та самоорганізацію населення. Ментор Марія Дзюпин зазначила важливість питання участі мешканців в реалізації інструментів місцевої демократії. До переліку інструментів місцевої демократії можна віднести (цей перелік не є вичерпним):

  • референдуми
  • громадські ініціативи щодо рішень влади з місцевих питань
  • збори громадян за місцем проживання
  • громадські слухання
  • органи самоорганізації населення
  • громадська експертиза
  • громадські ради
  • консультації з громадськістю
  • партисипаційні бюджети
  • веб портал «Відкрите місто»
  • Для кожної громади цей набір інструментів має бути індивідуальним.

Головними завданнями стратегічного хакатону (творчого вікенду)  були:

  • Сформувати інноваційні стандарти управління об’єднаних територіальних громад, в т.ч. з використанням інструментів е-врядування,
  • Підвищити прозорість та підзвітність органів місцевої влади завдяки застосуванню нових практик управляння територією,
  • Зміцнити роль організацій громадянського суспільства в адвокації, мобілізації ресурсів  та просуванні е-демократії з метою забезпечення більш активної участі громадян у процесі прийняття рішень,
  • Сприяти формуванню діалогу як інструменту для забезпечення сталого розвитку територіальних громад,
  • Підвищення рівня інформаційно-комунікаційної компетентності населення у сфері використання сучасних ІКТ для вирішення питань е-демократії,
  • Залучення громадськості до визначення першочергових питань громад, що можуть бути вирішені за допомогою сучасних технологій,
  • Впровадження практики залучення громадськості та бізнесу для вироблення стратегічного бачення розвитку об’єднаних територіальних громад.

Учасники заходу підкреслили ефективність формату, у якому проводився захід.
Захід проходив дуже активно і насичено, залученість усіх учасників надавала енергії та натхнення. Під час таких заходів розумієш, що майбутній розвиток наших громад у наших руках, і це відповідальність кожного з нас.

Захід організовано Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проекту “Міжрегіональний міст порозуміння та партнерства“, реалізація якого відбувається в межах проекту “Українська регіональна платформа громадських ініціатив“, що адмініструється ГО “Центр “Жіночі перспективи” за фінансової підтримки Європейського Союзу.