Обговорення “Національної стратегії реінтеграції ветеранів АТО”

15 червня 2017 року в Києві в Royal Olympic Hotel за участю голови Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ореста Микити відбулося обговорення “Національної стратегії реінтеграції ветеранів АТО”, організоване Інститутом миру і порозуміння та Шведським товариством миру й арбітражу.

Уже 3 роки Україна втягнута до збройного конфлікту. Однак досі немає чіткої і зрозумілої державної концепції того, як зменшити шкоду бойових дій для їх учасників. На національному та місцевому рівнях відсутня стратегія повернення військових у цивільне життя, ефективна соціальна та психологічна допомога їх сім’ям.

Із початку 2016 року Інститут миру і порозуміння у партнерстві зі Шведським товариством миру і арбітражу за підтримки Академії Фольке Бернадотта упроваджують діалоги в 7 громадах для розробки місцевих програм реінтеграції ветеранів АТО. Однією з цих 7 громад є громада Яворівського району Львівської області.  У вересні 2016 року було розроблено та реалізовано 7 місцевих проектів реінтеграції та «Рекомендації для України щодо роззброєння, демобілізації, та реінтеграції (РДР)» для органів державної влади.

Під час круглого столу учасники випрацювали основні пункти “Національної стратегії реінтеграції ветеранів АТО”, презентували результати дослідження ситуації з реінтеграцією військових в 7-ми регіонах України, обговорили реінтеграційний процес в Україні та висвітлили міжнародний підхід до створення національної стратегії з РДР (роззброєння, демобілізації та реінтеграції).

“У минулому році проект передбачав діалоги в громадах з обговорення питань реінтеграції і допомоги ветеранам АТО повернутися в цивільне життя. В цьому році ми вже мали щастя і можливість запросити міжнародних експертів зі Швеції, які знають все про соціальну і економічну реінтеграцію ветеранів АТО і про програми, які впроваджуються у всьому світі. У цьому році проект передбачає аналіз ситуації в громадах, виявлення потреб ветеранів і цільових груп, на яких спрямовані програми реінтеграції і допомоги в самих громадах, дійсно знайти варіанти і розробити якісь стратегії, ініціативи на місцевому рівні, на рівні своїх громад для реінтеграції ветеранів та інших категорій населення, які до них приєднуються в рамках цих програм“, – зазначив Роман Коваль, голова правління Інституту миру і порозуміння.

“Я підтримую стовідсотково ініціативу комітету Верховної Ради, яка була підтримана під час засідання в комітеті всіма учасниками. Після цього я мав бесіди з багатьма представниками ветеранських організацій, і просто із самими хлопцями… Ініціатива полягає в тому, що нам треба негайно створити центральний орган виконавчої влади, а саме міністерство у справах ветеранів. І скасувати діяльність оцих 19 незрозумілих установ, які тільки розпорошують бюджетні кошти, у яких, із незрозумілих причин, працюють люди, які… яким просто байдуже те, що відбувається навколо. Саме в цьому міністерстві мають працювати, здебільшого, ті хлопці, які пройшли війну, які на собі знають, що це таке”, – сказав Георгій Тука, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України.

“На що звертали увагу, власне, очільники ветеранських організацій – це те, що допомога у цьому напрямку (психологічному) для того, щоб впоратися із психологічною травмою, стресом часто не є професійною, система надання такої допомоги потребує окремого обговорення, тому що системи як такої немає, все епізодично, тримається на плечах добровольчих, громадських організацій, ініціативних людей і т.д”, – зауважила медіаторка і фасилітаторка Альона Горова під час презентації дослідження “Україна. Ветерани АТО. Дослідження з вивчення проблем та потреб”.

Круглому столу передував дводенний тренінг за участю місцевих громадських організацій, представників організацій учасників АТО, уповноважених представників місцевої влади з 7 регіонів України. Делегацію з Львівської області представляли: голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита, заступник голови Асоціації учасників АТО Львівщини Костянтин Василькевич, начальник управляння соціального захисту населення Яворівської РДА, депутат Яворівської районної ради Уляна Ганусяк.

Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини є партнером Інституту миру і порозуміння з впровадження програми “Роззброєння, Демобілізації та Реінтеграція” у Яворівському районі Львівської області.