Ківерцівська та Рожищенська громади формують стратегії розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Вагомим аспектом становлення та розвитку будь-якої територіальної громади є питання творення її майбутнього з рівним доступом до послуг, якісними, комфортними та безпечними умовами проживання, залученістю мешканців до процесу прийняття рішень. Саме тому громади дедалі активніше розпочинають процес стратегування.

20 квітня в Ківерцівській та Рожищенській громадах відбулося перше засідання робочих груп з напрацювання стратегії розвитку до 2027 року. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

Стратегія для кожної з громад – це своєрідний дороговказ, за яким визначатиметься подальший соціально-економічний розвиток. Напрацювання членів робочої групи стануть базою для розробки проєктів, програм тощо. Основним завданням цього документу є досягнення довгострокових цілей, а як результат – розвиток громади. 

Олександр Ковальчук, голова Ківерцівської територіальної громади: «Стратегія – це як паспорт для людини. Як ми його пропишемо, так будемо працювати далі. Адже без стратегічного бачення неможливо рухатися вперед. Громада – це люди, які працюють разом для покращення життя та забезпечення свого добробуту. Закликаю кожного мешканця долучитися до розробки стратегії нашої громади. Тут слово і думка кожного важлива!».

У межах проведених заходів експертами проєкту було представлено соціально-економічний профіль кожної з громад і презентовано результати опитування мешканців та місцевого бізнесу. Також присутні обговорили слабкі місця та проблеми, які потребують нагального вирішення, перспективні проєкти та «точки зростання».

«Ківерцівська громада одна з небагатьох громад регіону, яка навіть під час війни не лише не зупинила рух у напрямку соціального та економічного розвитку, але й суттєво покращила свої позиції», – зазначив Андрій Дуб, експерт проєкту.

Участь у першій стратегічній сесії з розробки стратегії розвитку Рожищенської громади взяло близько 100 осіб, які продемонстрували високу активність під час роботи галузевих груп з напрацювання сильних та слабких сторін, потенційних загроз та можливостей розвитку громади, а також під час обговорення бачення розвитку громади. У підсумку Рожищенську громаду присутні охарактеризували як «промислово розвинуту та соціально орієнтовану громаду з активними і креативними мешканцями, зокрема активною молоддю».

«Сильними сторонами Рожищенської громади є розвинутий промисловий сектор економіки, наявність сільськогосподарських та переробних підприємств, розвинена мережа закладів соціальної сфери, активне молоде покоління», – зазначила Ірина Сторонянська, експертка проєкту.