Зміни життя в процесі децентралізації

7 травня 2019 року у селищі Івано-Франковому в приміщенні місцевої бібліотекивідбувся західна тему «Зміни життя в процесі децентралізації». Захід пройшов у форматі«живої бібліотеки», який працює так само, як і звичайна бібліотека, відмінність лише в тому, що книги – це живі люди, а читання – розмова. Читання «книг» передбачає відкрите спілкування між читачем (учасником/учасницею) і самими книгами (запрошеними експертами). Цей захід допоміг зрозуміти й усвідомити, звідки виникають стереотипи щодо об’єднання громад, реформ медицини, освіти та культури, наскільки часто вони є відображенням наших внутрішніх страхів, браку інформації, аніж існуючої реальності.Учасники мали можливість поставити питання та отримати вичерпні відповіді голови Яворівської РДА Ігора Самардака, заступника селищного голови Івано-Франкового Володимира Бродика, експерта Асоціації міст України Володимира Хрущака.
Як зазначив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита «реформа децентралізації є масштабною і однією з найуспішніших в Україні, але потрібно системно, крок за кроком, долати стереотипи стосовно децентралізації влади, доносити до місцевих органів влади, громадськості об’єктивну інформацію про реформу. Адже дехто не вірить в неї». Децентралізація повинна зупинити процес вимирання сіл і для цього потрібно повернути ресурси і відповідальність на місця, щоб шукати нові можливості економічного зростання.
Захід відбувся в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Проект виконується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.