За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» територіальні громади Закарпаття розпочали роботу над Стратегіями розвитку

Наприкінці лютого цього року в Міжгірській, Горінчівській, Іршавській та Білківській територіальних громадах активізувалася робота з розробки Стратегії розвитку цих громад. У громадах відбулися засідання робочих груп, під час яких обговорили етапи формування Стратегії розвитку, процес збору та аналізу інформації, залученість мешканців та представників бізнесу та ін. У засіданні робочих груп, куди входять представники органів місцевого самоврядування, підприємці, громадські активісти, взяли участь й експерти проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів» Орест Микита, Віктор Борщевський та Андрій Залужний. Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».
«Вкрай важливо щоб органи місцевого самоврядування знали сильні та слабкі сторони своєї громади, аналізували можливості та потенційні загрози. Так буде легше планувати різні проєкти, зміцнювати місцеву економіку та рухатися у напрямку сталого розвитку громади. Усі ці елементи мають бути прописані в стратегічних документах. Також важливим моментом при розробці Стратегії є процес об’єднання громади навколо стратегічних цілей її розвитку. Надзвичайно приємно бачити залученість усіх зацікавлених сторін для того, щоб потреби та інтереси усіх сторін були врахованими» – зазначив керівник проєкту Орест Микита.
«Стратегічне планування має важливі переваги, серед яких можна виділити: саме стратегічний підхід у плануванні є стійкішим, за умови дотримання методики, та менш залежним від зміни управлінських команд у громаді. Також дозволяє використовувати наявні ресурси для розвитку прицільно, тобто з більшою користю та сприяє відходу працівників виконавчих органів ради від шаблонного мислення та стимулює новаторські підходи» – підкреслив експерт проєкту Андрій Залужний.
Експерт проєкту Віктор Борщевський: «Стратегування розвитку територіальних громад має відбуватися з урахуванням основних положень чинних стратегій розвитку відповідних регіонів. Важливо, щоб стратегічні та операційні цілі громад доповнювали стратегічне бачення розвитку регіонів та субрегіонів, при цьому залишаючись унікальними та конкурентними з іншими сусідніми громадами».
Голова Білківської територіальної громади Василь Зейкан зауважив: «Стратегія передбачає якнайкраще розкрити потенціал громади, ефективно залучити наявні ресурси та дозволити планувати бюджет відповідно до пріоритетів громади. А розроблені методичні рекомендації та підтримка експертів проєкту допоможуть планувати свій розвиток покроково, виявити сильні та слабкі сторони, можливості та загрози».

За результатами обговорень, у рамках наступного етапу створення Стратегії заплановано провести економічний та соціальний аналіз у громадах, що дозволить напрацювати потенційні пріоритети для розвитку кожної з цих громад.

Ці заходи проводилися Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».