Заклади культури в умовах децентралізації: розвиваємо громаду разом

13 серпня 2019 року  у бібліотеці с. Середкевичі відбулось громадське обговорення “Заклади культури в умовах децентралізації: розвиваємо громаду разом”.

З досвідом роботи у громадському секторі приходить розуміння того, що найефективнішим рушієм змін в громаді є ми самі, що залучення мешканців до управління громадою є запорукою сталого розвитку, власним прикладом показувати, що кожен з нас може впливати на зміни у своєму дворі, у своєму колективі, у своїй громаді, у своїй країні, що думати потрібно глобально, а діяти локально. Завжди потрібно намагатися бути прикладом тих змін, які ми прагнемо бачити в світі.
Дуже важливо, щоб бібліотеки та громадські організації не залишалися осторонь реформ місцевого самоврядування та децентралізації. Бібліотеки повинні стати платформою (ресурсним центром) де влада, громада і бізнес обговорюватимуть проблеми, та шукатимуть шляхи їх вирішення. Залучення громадян до процесу прийняття рішень є запорукою розвитку місцевих демократій, що надзвичайно важливо для сталого розвитку громади. Зміни та реформи в Україні варто використати як переломний момент, який дає поштовх для змін на краще. Власне мотивацією для нашої команди є залучення активних мешканців до процесу прийняття рішень на місцевому рівні, адже участь у справах громади дозволяє людям тверезо оцінити проблеми, краще їх зрозуміти, побачити об’єктивні труднощі та перешкоди, з якими стикається влада, у свою чергу таке розуміння змінює ставлення громадян до влади: від критиканства й голослівного популізму – до конструктивної критики, взаємодії та співпраці. Лише таким шляхом на практиці можна втілити один з головних принципів самоврядування: ”спільними зусиллями”. Посилення здатності громадян впливати на ухвалення рішень у своїх громадах є однією із ключових задач децентралізації.
“Участь у справах громади дозволяє людям тверезо оцінити проблеми, краще їх зрозуміти, побачити об’єктивні труднощі та перешкоди, з якими стикається влада, у свою чергу таке розуміння змінює ставлення громадян до влади: від критиканства й голослівного популізму – до конструктивної критики, взаємодії та співпраці. Заходи проекту стали поштовхом і першим кроком до залучення мешканців в управлінні громадою. Можна сміло констатувати, що спільні заходи сприяють не лише формальному об’єднанню громадян, налагодженню конструктивного діалогу між всіма мешканцями, між мешканцями та владою, напрацюванню вміння знаходити консенсус у спірних питаннях, а основне сприяє формуванню у кожного члена громади відчуття спільноти і відповідальності за те, що відбувається в громаді.А бібліотеки повинні стати тим комунікаційним майданчиком. Важливим фактором є те, що люди починають розуміти свою відповідальність за прийняття рішень. Зокрема, коли йдеться про вибори. Зараз вже не стільки важливо, кого ми обираємо у Києві. Люди більше цікавляться якістю менеджменту на місцях.”- зазначив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

Захід відбувся в рамках проекту ПУЛЬС “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні”.
Проект виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.