Антикризові інструменти місцевого економічного розвитку ‒ посібник для громад

Війна зумовила формування нової реальності для громад, з новими викликами та можливостями. Тому, враховуючи це, Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» підготувала посібник для громад «Місцевий економічний розвиток у територіальних громадах: антикризові інструменти у воєнний і післявоєнний період».

В посібнику представлено спектр інструментів місцевого економічного розвитку, які можуть стимулювати розвиток економіки в громадах на засадах антикризового менеджменту.

Підбір інструментів місцевого економічного розвитку здійснено з огляду на їхню ефективність в умовах воєнного і післявоєнного періодів. При відборі інструментів також враховано запит громад, які брали участь у реалізації проєкту. Водночас, частина інструментів може бути застосована органами місцевого самоврядування лише у період відновлення, що пов’язано із обмеженнями використання бюджетних коштів на економічний розвиток під час воєнного стану.

Враховуючи присутність нових учасників процесу місцевого економічного розвитку в громадах, а саме внутрішньо переміщених осіб та релокованого бізнесу, серед представлених інструментів виділено групу інструментів соціальної підтримки, яку визначено як вагому складову інтегрування ВПО в економічне життя громад.

Посібник можна переглянути за ПОСИЛАННЯМ