Як покращити доступ МСП в Україні до фінансових ресурсів ЄС під час пандемічної кризи

Чи варто українському бізнесу чекати на допомогу? Якщо так , то звідки і яку допомогу може отримати представник малого та середнього бізнесу в Україні від ЄС? Карантинні заходи дуже важкі для економіки – і в першу чергу для підприємців, в яких недостатньо запасу фінансової міцності. Так, за результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації кожен п’ятий малий бізнес в Україні опинився під загрозою закриття.

Реагуючи на ці виклики Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини розпочала реалізацію ініціативи «Доступ малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів ЄС: як Україні використати можливості отримання фінансової підтримки з ЄС для розвитку МСП під час пандемічної кризи» в рамках проекту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП)», який адмініструє Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, що фінансується Форумом громадянського суспільства Східного партнерства та Європейською Комісією.

На сьогодні існує проблема повноцінного використання існуючого потенціалу у сфері доступу українського МСП до фінансових ресурсів ЄС. Основними причинами є:

  • обмеженість спектру використовуваних інструментів фондового ринку України;
  • нерозвиненість та неврегульованість фінансової інфраструктури в Україні;
  • орієнтація на технічну (експертну) допомогу з боку ЄС;
  • відсутність повноцінного доступу до інформації про можливості та шляхи залучення фінансування;
  • обмежена участь у програмах ЄС у т.ч. через недостатню спроможність до виконання процедурних вимог в рамках оголошених конкурсів та побудови консорціумів з європейськими партнерами.

У дослідженні запропоновано наступні альтернативи для вирішення даної проблеми:

Альтернатива 1. Продовження існуючої політики використання джерел європейської фінансової підтримки МСП в Україні.

Альтернатива 2. Вдосконалення існуючих механізмів забезпечення доступу МСП України до фінансових ресурсів ЄС.

Альтернатива 3. Розвиток альтернативних джерел фінансової підтримки МСП України з боку ЄС.

Альтернатива 4. Вдосконалення існуючих механізмів забезпечення доступу МСП України до фінансових ресурсів ЄС паралельно з розвитком альтернативних джерел фінансової підтримки МСП України з боку ЄС.

Для оптимального використання існуючого потенціалу у сфері доступу українського МСП до фінансових ресурсів ЄС альтернатива 4 є найбільш доцільною, оскільки передбачає комплекс заходів для розширення спектру використовуваних інструментів фондового ринку, розвитку необхідної фінансової інфраструктури та забезпечення повноцінного доступу до інформації про можливості та шляхи залучення МСП фінансування з ЄС.

Для досягнення очікуваних результатів у рамках даної альтернативи пропонується реалізація комплексу заходів, спрямованих на:

  • прийняття ряду законодавчих актів, спрямованих на розширення інструментів фондового ринку та розвитку необхідної фінансової інфраструктури в Україні;
  • запровадження законодавчих норм, що забезпечать оприлюднення консолідованої та повної інформації щодо можливостей фінансової підтримки з боку ЄС для МСП;
  • запровадження системи моніторингу за використанням європейської фінансової допомоги МСП України;
  • ефективне застосування передбачених існуючим законодавством інструментів для утримання стабільної ситуації на вітчизняному фінансовому ринку та розвитку фінансової інфраструктури, в т.ч. зниження ризиків у діяльності фінансових інституцій;
  • впровадження ініціатив з підвищення обізнаності українського МСП про можливості фінансової підтримки з ЄС;
  • спрощення процедур для отримання доступу МСП до фінансових ресурсів ЄС.

Ознайомитися з повною версією дослідження можна ТУТ

Довідка

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (http://eap-csf.org.ua/) – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Форум громадянського суспільства Східного партнерства (https://eap-csf.eu/) – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу чи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.