Трансформація громадянського суспільства в Україні в економічному та євроінтеграційному вимірі

Участь українців в громадському русі, довіра до інституцій третього сектору та їхня впливовість на процеси, що відбуваються в Україні — все частіше стають предметом досліджень.

З 2012 спостерігається активний сплеск реєстрації громадських організацій. Він триває і досі. Причиною створення переважної кількості громадських організацій є бажання допомогти іншим та використати можливість вплинути на розвиток суспільства та громади. А чи достатньо громадянському суспільству ресурсів, знань та компетенцій?  Яка роль громадянського суспільства в євроінтеграційних процесах, які відбуваються в Україні? Чи у правильному напрямку рухається громадянське суспільство у своєму розвитку, які принципи та цінності сповідує?

Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини розпочала реалізацію ініціативи «Трансформація громадянського суспільства в Україні в економічному та євроінтеграційному вимірі» в рамках проекту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП у 2021-2023 рр.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Метою  даної ініціативи є дослідження розвитку громадянського суспільства в Україні на сучасному етапі, проаналізувати перешкоди на шляху досягнення організаціями громадянського суспільства європейських стандартів інституціоналізації сектору та запропонувати конкретні кроки з розбудови в Україні потужного громадянського суспільства, яке діятиме на тих же принципах, що й у розвинених державах світу, адаптуючи на український ґрунт передові форми та методи суспільно-політичної діяльності.

«Дуже важливо проаналізувати проблеми, що стоять перед громадянським суспільством України в контексті євроінтеграції, а саме в контексті формування політичної та правової культури громадян України, які б відповідали вимогам сучасного європейського демократичного суспільства. Досвід держав Європи показує, що процеси європейської інтеграції йдуть паралельно з процесами демократизації і навіть певним чином можуть бути ототожнені з ними. Тому важко переоцінити важливість участі в цих процесах громадянського суспільства» – зазначив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

Під час реалізації даної ініціативи буде підготовлено аналітичний звіт «Трансформація громадянського суспільства в Україні в економічному та євроінтеграційному вимірі» та  пропозиції для вироблення державних та регіональних політик, направлених на покращення розвитку громадянського суспільства в Україні.

Довідка

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (http://eap-csf.org.ua/) – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Форум громадянського суспільства Східного партнерства (https://eap-csf.eu/) – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.