Залучення мешканців до бюджетного процесу: як втілити свої ідеї розвитку міста

19 квітня 2018 року у Новояоворвіську відбувся навчальний семінар «Залучення мешканців до бюджетного процесу: як втілити свої ідеї розвитку міста». Захід проходив в рамках проекту «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні» реалізується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Напочатку тренер проекту Ірина Куропась коротко озвучила мету та програму заходу, запропонувавши усім активно включатися у роботу та задавати питання.
Міський голова Василь Муравель виступив з вітальним словом, закликавши усіх бути активними і небайдужими, долучатися до різних проектів, використовувати усі можливості, що сприятимуть розвитку міста, а влада у свою чергу буде підтримувати і допомагати.
Голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита розповів про успішні практики залучення мешканців до бюджетного процесу, про інструменти співпраці влади та громадськості у інших містах України та світу в рамках бюджетного процесу. Одним з таких інструментів є бюджет участі, який допомагає спільно змінювати місто на краще, дієвою процедурою залучення громадян є громадські слухання з питань бюджету (так звані бюджетні слухання) тощо. “Світовий досвід (в першу чергу, таких країн як Велика Британія, ПАР, Франція, США, Нова Зеландія, які мають найвищий рейтинг прозорості бюджету), переконливо доводить що існують ефективні, раціональні інструменти механізмів здійснення бюджетної політики, при яких не лише підвищується рівень добробуту громадян, а й забезпечується участь кожного члена громади у формуванні бюджетної політики. Одним з таких інструментів, наприклад, є програмно-цільовий бюджет. Усі названі країни в управлінні бюджетами використовують саме інструменти програмно-цільового методу”.- зазначив Орест Микита
Під час заходу присутні обговорили особливості та перспективи бюджету участі у Новояворівську, який цього року стартує 1 травня. Як наголосив Андрій Пелехатий експерт проекту “Такий інструмент місцевої демократії, як бюджет участі є дуже поширеним у країнах Європи. Як показує європейський досвід, мешканці активізуються, особливо у бюджетній сфері, коли відчувають, що їх голос та думка береться до уваги. Представники влади зближуються в цьому разі з громадянами, показуючи свою зацікавленість їхніми справами та в реальний спосіб реагують на їх потреби. У свою чергу, мешканці, концентруючись на загальних потребах громадськості, задовольняють свої відчуття ефективно використаних державних коштів та підвищення фінансової грамотності, відчувають відповідальність за функціонування та розвиток міста”.
Другим важливим питанням, що розглянуте на семінарі було “Як підготувати та подати свої ідеї розвитку міста”. Учасники дізналися як визначити проблему, сформувати мету, завдання, заходи проекту, проаналізувати ризики.
Під час третьої сесії “Комунікаційна стратегія або як здобути перемогу” Ірина Куропась розповіла присутнім як правильно визначити свою цільову аудиторію, як обрати канали поширення інформації, які інструменти використовувати для залучення якомога більшої кількості осіб. “Нерідко під час планування комунікаційної стратегії усі ставлять собі за мету отримати якнайбільше публікацій у медіа. Але статистика свідчить, що тільки 7% аудиторії сьогодні отримують інформацію саме через ЗМІ. Це дуже відносний приклад, але він говорить про те, що важливо аналізувати статистику, правильно визначити стейкхолдерів вашого проекту, прослідковувати, як саме ваша цільова аудиторія споживає інформацію. Наприклад, для молодих людей це буде онлайн,соціальні мережі, інфографіки, для людей старшого віку – газети та телебачення, можливо для людей середнього віку – це буде чітко і стисло викладена інформація у буклеті чи листівці”.
Експерти Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини будуть слідкувати за реалізацією бюджету участі у Новояворівську та готові надавати консультації як представникам органів місцевого самоврядування, так і майбутнім авторам проектів. Бюджет участі – це також один з інструментів налагодження діалогу та партнерства у громаді.